Heipähei,

Ajattelin tällä kertaa kirjoittaa hieman havainnoistani täällä kauniissa keväisessä Portossa. Havainnoilla tarkoitan siis ihan normaaleita juttuja, jotka ovat välillä aiheuttaneet kummastusta ja myös hilpeitä tilanteita.

1) Ihmiset ovat suurimmaksi osaksi todella ystävällisiä, jos et puhu portugalia niin silti paikalliset koittavat puhua kanssasi ja tietysti portugalia. Ihmiset puhuvat paljon käsillään ja näin ollen yleensä saat jonkinlaisen kuvan siitä, mitä he ajavat takaa. Viime viikonloppuna päätimme suomalaisen kämppikseni kanssa järjestää sitsit, ihmisiä tuli paikalle noin 15 ja viini virtasi, ruokakin oli hyvää. Hauskaa oli kuulla kuinka ihmiset lauloivat suomeksi ja ruotsiksi, suomalaisten sitsaajien tulisi kyllä ottaa tästä innokkuudesta mallia! 

2) Varjossa on pirun kylmä. Auringon teho on täällä todella kova, mutta varjossa palelee heti, siksi pitääkin aina kävellä kadun aurinkoista puolta ja valita katuja auringon perusteella. Tuleekin käveltyä eri katuja riippuen ajankohdasta. 

3) Jotkut kadut ovat hieman kuumottavia, esimerkiksi Rua Santa Catarina ei houkuta iltaisin, katu on tyhjä ja asuntoja ei ole, koska kyseessä on kauppakatu. Jopa google maps kehottaa olemaan varovainen kadulla öisin. Eräs brasilialainen vaihtari sanoikin meille tullessaan, että tunsi olevansa taas Brasliassa koska kadut olivat hieman epäilyttäviä. Onneksi kertaakaan ei ole vielä tarvinnut pelätä vaikka öisin on kulkenutkin, käyttää maalaisjärkeä niin selviää hyvin. 

4) ESN bileet on melko kamalia. Klubit on ihan täynnä ja olo on kuin olisi sillipurkissa, juomat tosin on halpoja. Muita mukavia baareja löytyy kun vain jaksaa vähän etsiä, Ribeirassa onkin maanantaisin paljon opiskelijoita kaljoittelemassa ihan joen rannassa olevissa kahviloissa. Pitää odotella säiden lämpenemistä niin pääsee oikeasti jyvälle tästä touhusta.

5) Päivärytmi on melko erilainen, varsinkin viikonloppuisin. Ihmiset aloittelevat joskus yhdentoista korvilla ja baareihin mennään vasta kahden aikoihin, bileillat on siis oikeasti melko pitkiä, sillä baarit saattavat olla auki kuuteenkin, kaikkialla saa myös tupakoida sisällä, 

6) Ruoka, voi pojat se on hyvää. Portugalilainen keittiö on melko raskas, mutta sitäkin maukkaampi. Kalaa on saatavilla paljon, sekä lihaa, kaikessa käytetään kermaa ja juustoa. Sunnuntaina käytiin Matosinhosissa, eli rannalla ja syötiin paikallista kalaa. Ravintola oli ihan ykkönen ja omistaja halusi meidän maistavan traditionaalisia ruokia joten toi monta eri maistiaista ennen pääruokia. Pääruokia oli kolmea eri tyyppiä ja kaikki kalaa, koska halusimme kalaa. Ehdoton lempparini oli Bacalhao, käytännössä Turskaa, kermaa ja juustoa vuoassa, hohhoijaa, vei nimittäin kielen mennessään! Leivokset ovat myös erinomaisia, pastel de nata on kyllä ykkössuosikki, etenkin jos sen ottaa Galao kahvin kanssa. 

7) Viimeisimpänä, vaan ei vähäisimpänä. Ovet, nimittäin ne aukeavat ihan väärään suuntaan täällä. Ovi aukeaa aina työntämällä, joten tämä on aiheuttanut pohjoismaiselle oven vetäjälle monia hilpeitä tilanteita. No, kaikista on selvitty ilman sen suurempia ongelmia. Kerran tosin sain suuret naurut kahvilassa kun en meinannut päästä kahvilaan sisään ja kämppikseni Gregor nauroi vieressäni kun rynkytin ovea. Saatoin hieman punastua kun tajusin tilanteen. 

Nämä ovat olleet oikeastaan ensimmäiset kulttuurishokkia muistuttavat havaintoni, kaikista on selvitty ja elämä hymyilee. Tällä hetkellä istun auringossa omalla terassillani ja kummasti kämppikseni koputtelevat ovea ja haluavat terassille. Aluksi olimme Bartin kanssa kaksistaan ja nyt meitä on kuusi. Terassini taitaa olla melko suosittu. Seuraavaksi taidetaan mennä syömään johonkin ja sitten tiedekuntaan, luennot alkavat viiden jälkeen ja kestävät tänään kymppiin, sillä lopuksi on vielä intensiivikurssi portugalia. Kurssi josta oikeasti ymmärrän jotain, toisinkuin sosiologiasta portugaliksi. Mitäs sitä taululle kirjoittamaan tai powerpointteja tekemään kun voi puhuakkin. Lopuksi muutama kuva:
 

fransicinha-normal.jpg

Franscicinha, Lihaa, lihaa, lihaa, lihaa, lihaa, juustoa, tulinen kastike ja leipä. Puolikas riitti mainiosti.
fisua-normal.jpg

Kalat, Bacalhao tuo vuoassa oleva, jossa kaksi oliivia. 
Porto%20sillan%20toiselta%20puolelta-nor

Ribeira sillan toiselta puolelta kuvattuna, eli Villa Nove De Gaian puolelta. 
Ribeira-normal.jpgkalevalaporto-normal.jpg

Kalevala portugaliks, pakko-ostos.